Женска консултация

В женската консултация последователно се проследява бременността на жената от момента на ретистрация до нейния завършек.

Още информация

Женска консултация

Болница св. Иван Рилски

Разположена в централната градска част, в непосредствена близост до важни инфраструктурни обекти, МБАЛ "Св. Иван Рилски" разполага със 75 легла...

Още информация

Болница св. Иван Рилски

Безкръвни операции

Лапароскопията е максимално щадяща операция и спада към т.нар. ендоскопски операции (наричани още безкръвни операции).

Още информация

Безкръвни операции

Колпоскопия

Какво е колпоскопия?

колпоскопияКолпоскопия (от гръцки колпо = влагалище, скопия = наблюдавам) е рутинно гинекологично изследване, при което влагалището, шийката на матката и матката се наблюдават със специален микроскоп (колпоскоп), като увеличението може да е от 6 до 40 пъти. Процедурата е бърза, не е болезнена и се извършва без упойка. Методът е разработен през 1925 г. от Ханс Хинзелман.

Колпоскопия се използва за ранно разпознаване на предракови състояния, ракови процеси, както и за установяване на рак на шийката на матката при жените. С нейна помощта се диагностицират изменения на матката и на лигавицата на шийката на матката:

  • тъканни дефекти
  • малки аденоми или нараствания
  • леки вътрешни кръвотечения

 

Начин на извършване:

Гинекологът поставя  във влагалището спекулум, с помощта на който влагалището леко се разтваря. Това дава възможност шийката на матката да бъде огледана добре.

Лигавицата на шийката на матката се намазва с разредена оцетна киселина и след това с йодна тинктура. Обикновено клетките на лигавицата се оцветяват в кафеникаво. При атипични, променени клетки, например при злокачествено изменение или предраков процес, не се наблюдава кафяво оцветяване. Тези области се наричат йоднонегативни.

Ако гинекологът забележи подобни области, които дават основание за подозрение за злокачествени промени, се прави цитонамазка на съмнителната тъкан и/или биопсия.

колпоскопия

 

 

от:
дата:
Колпоскопия